Inspirerend Voorbeeld D'r Moostuin

Inspirerend Voorbeeld D'r Moostuin

Belevingstuin D'r Moostuin in Berg en Terblijt is een leuke ontmoetingsplek. Hier wordt doormiddel van het telen van groenten, fruit en kruiden de gemeenschap met elkaar verbonden. De tuin is openbaar te bezoeken. Er is extra aandacht voor de jongere en oudere inwoners van dit dorp. Zo hebben de kinderen van de naschoolse opvang Het MIK in Berg en Terblijt geholpen met het aanplanten van de bloementuin tijdens de opstart in 2017. Bezoekende kinderen konden tijdens de opening van de tuin hun eigen fruitboom planten. Ook konden ze hun creativiteit gebruiken bij het maken van gezonde traktaties, waarbij er tussen het maken door veelvuldig van het fruit en de groenten werd gesnoept. Op de basisschool in Berg en Terblijt wordt de visie van het belang van gezonde voeding en natuur gedeeld. In samenwerking met een aantal leerkrachten worden er regelmatig lesjes gegeven in D'r Moostuin. Er zijn inmiddels “vierkante-meter-bakken” aangelegd, waarin de kinderen o.a. komkommertjes, bieten en wortels hebben verbouwd. Daarvoor moesten de bakken wel eerst met compost worden gevuld. Dat vonden de kinderen eerst wel een beetje vies . Na wat uitleg over compost en door te laten zien wat er moest gebeuren, gingen ze met veel plezier aan de slag om de bakken met de compost te vullen. Het lesje erna hebben ze gewijd aan het zaaien van groenten, waarbij het veel indruk bij de kinderen maakte dat zo'n klein zaadje kon uitgroeien tot een wortel, biet of sla.

Door zelf groenten te verbouwen, wordt voor de kinderen een geoogste wortel ineens heel wat interessanter om te proeven dan een wortel uit de winkel. Deze hebben ze namelijk zelf gezaaid en verzorgd en lang geduld voor moeten opbrengen eer de wortel klaar was om te eten. Naast het zelf verbouwen, hebben ze ook lesjes gegeven om met de groenten, fruit en kruiden uit de tuin een gerecht te maken. Zo konden de kinderen tijdens een van de lesjes verse eieren rapen uit het kippenhok en vervolgens groenten zoals snijbiet, tomaat en komkommer verzamelen in de tuin. Daarna mochten de kinderen de groenten zelf snijden en hebben ze er met de eieren in een pan een heerlijke boerenomelet van gemaakt. En dat alles in de buitenlucht van de tuin. Door het zelf rapen, oogsten en verwerken krijgen de kinderen veel positieve prikkels om te proeven van dingen waar ze thuis de neus voor zouden ophalen. De boerenomelet vonden ze dan ook uitzonderlijk lekker. De laatste restjes werden nog uit de pan gelikt. Ook is er aandacht geweest voor alle kleine diertjes die invloed hebben op de tuin. Het belang van de bij. Wat doet de regenworm in de grond? Wie woont er in de composthoop? En waarom we lieveheersbeestjes en oorwormen nodig hebben in de tuin.

Tijdens de zomervakantie mochten ze regelmatig kinderdagverblijven ontvangen voor een leuke rondleiding, waarbij zien, ruiken en proeven iedere keer weer in de smaak valt van begeleiders en kinderen.

Meer info: www.moostuin.nl

Klik hier voor meer Inspirerende voorbeelden