Inspirerend Voorbeeld Kinderopvang Roerstreek

Inspirerend Voorbeeld Kinderopvang Roerstreek

Stichting Kinderopvang Roerstreek gaat door weer en wind met de kinderen naar buiten. Met de kinderen ontdekkingen doen in het hoge gras in het weiland bij de boerderij. Genieten in de natuur tussen de koeien. Het varken en de kippen voeren, eitjes rapen en het hok schoon maken. Op zoek naar beestjes in het gras en in het water zoals kikkervisjes, padden, waterschaatsers en waterjuffers; klimmen, klauteren op boomstronken, spelen met en in de natuur. Ook hebben ze een prachtige natuurspeelplaats waar geslingerd kan worden in de boom of hutten gebouwd kunnen worden. Er is een eigen moestuin met groente, fruit en kruiden. Samen zaaien, poten, planten, onkruid wieden, schoffelen, harken, water geven, zien hoe alles groeit en wat er verder nog allemaal bij komt kijken. Samen tellen, vergelijken, ervaren, beleven, ruiken en proeven. Vooral proeven! Sinds kort is de opvang volledig overgestapt op een gezond voedingsbeleid opgesteld volgens de richtlijnen van het voedingscentrum: de schijf van vijf. Zo wordt er alleen water, eventueel met vers fruit erin of (koude) kinderthee geserveerd en geen sap meer. Dit om de kinderen een zo gezond mogelijk aanbod te geven.

Ze kiezen voor deze manier van werken, omdat de natuur de kinderen de wereld toont die 'echt' en steeds anders is. Dit nodigt uit tot creativiteit, tot inspelen op onverwachte situaties, tot nieuwsgierigheid naar het onbekende, tot bedenken van nieuwe spelvormen, nieuwe woorden en bewegingen. De buitenomgeving is aanleiding om te onderzoeken, samen te spelen, te verzamelen en te experimenteren. Kortom: Natuurtalent: door natuurbeleving een totale ontwikkeling bij kinderen stimuleren en hierbij talenten aanspreken en ontdekken! Buiten spelen is gezond! Het kind is steeds bezig met bewegen, waardoor het fitter wordt in geest en lijf, het intensief moe kan worden en beter en rustiger kan slapen. Bewegen heeft tevens een preventieve werking tegen obesitas.

Het was voor iedereen even wennen, maar al gauw vertelden ouders dat ze nu thuis ook hetzelfde broodbeleg willen en denken de kinderen van de BSO mee over gezonde lekkernijen zoals bijvoorbeeld zelf fruitijsjes maken! Inmiddels zijn er 5 coaches Gezonde Kinderopvang binnen de kindercentra. Na voeding is het idee dat de opvang zich ook gaat toespitsen op andere thema’s te beginnen met bewegen. Er wordt al kinderyoga aangeboden en ze zijn natuurlijk buiten actief. De opvang wil dit alles nóg meer in het beleid en het dagelijks handelen gestalte geven en gaat dit binnenkort uitdiepen. Met buiten spelen en tuinieren is het natuurlijk niet de bedoeling dat je daarbij probeert schoon te blijven. Ook met activiteiten die binnen plaats vinden kun je vies worden. Dat mag bij Stichting Kinderopvang Roerstreek. Ze vragen ouders dan ook altijd om niet de “zondagse kleding” aan te doen en een paar extra kleren en laarzen mee te geven.

Klik hier voor meer Inspirerende voorbeelden