Inspiratiebijeenkomst schooltuinieren & voedselbosjes

Inspiratiebijeenkomst schooltuinieren en voedselbosjes

Bij Basisschool De Vlieger werd er op 12 juni een inspirerende bijeenkomst georganiseerd door Jong leren Eten en IVN Natuureducatie. Het thema was schooltuinieren en voedselbosjes. Tijdens deze bijeenkomst waren er zo’n 35 deelnemers, waaronder ambtenaren van de gemeente, pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Er werd veel kennis uitgewisseld. Deelnemers die als wens hadden iets te gaan doen met tuinieren maar nog obstakels zagen, werden geholpen bij waar ze tegenaan liepen.

Basisschool De Vlieger, die deze dag als inspirerend voorbeeld diende, kon goed uitleggen hoe zij tot de realisatie van hun geslaagde schooltuin en voedselbosjes waren gekomen. Sven van der Linden, directeur van de school, gaf aan dat ze vooral hebben gekeken naar de mogelijkheden in plaats van naar de obstakels. Door deze houding bleven ze zoeken naar oplossingen en lukte het, middels de juiste samenwerkingsverbanden, de bijkomende financiën en werkzaamheden te kunnen dragen.

Kinderen geven samen met de Moestuinman een Rondleiding

Moestuincoach Simon Eurlings en een aantal enthousiaste kinderen nemen ons mee naar hun tuin, waar ze onder schooltijd tuinieren, verwonderen en ontdekken. Naast een moestuin en voedselbos hebben ze ook een poel aangelegd, waar al veel diertjes in leven. Ze zijn ook bezig met speelnatuur, zoals het maken van wilgenhutten. De tuin biedt steeds meer mogelijkheden voor uitbreiding en in een paar jaar tijd is dit verloederde gebied omgetoverd naar een groene educatie oase.

Een voedselbos is leerzaam en vergt weinig onderhoud

Simon geeft aan dat een voedselbos een hele laagdrempelige manier is om toch met tuinieren bezig te zijn. “Zo’n bosje is makkelijker dan een moestuin en het onderhoudt zich bijna vanzelf. Je hoeft bijvoorbeeld amper water te geven en je kunt je door het weinige onderhoud goed richten op educatie.” Een enthousiaste leerling geeft aan dat ze heel veel leren van Simon. “We hebben echt heel veel geluk met de tuin. We kunnen namelijk snoepen van de frambozen uit het voedselbosje. Deze zijn in de winkel zo duur dat niet iedereen ze kan kopen.”

Er zijn al een aantal Limburgse scholen die een voedselbosje hebben

In 2020 kreeg United World College Maastricht een voedselbosje op hun schoolplein. Het was de eerste van Limburg. Daarna volgden ook BSO de Vlinderboom in Maastricht, Basisschool de Vlieger in Hoensbroek en Basisschool Reuzepas in Geleen. De scholen geven allemaal aan dat het hebben van een voedselbosje een mooie manier is om kinderen te leren over het ontstaan van voedsel. Op deze manier leren ze dat hun eten niet vanzelf op hun bord terecht komt, maar dat er veel werk aan vooraf gaat.

Wil je na het lezen van dit verhaal ook aan de slag met een moestuin of voedselbosje op jouw school? Neem dan contact op met Truusje Diepenmaat. Truusje is makelaar voor Jong Leren Eten Limburg en vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn voor scholen.

Klik hier voor meer Inspirerende voorbeelden